Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Καλά Χριστούγεννα!

[σκίτσο του Μ. Κουντούρη]

Οι τρεις μάγοι φέρνουν τα ΠΟΛΥΤΙΜΑ δώρα τους. 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Η Περιβαλλοντική μας ομάδα στο facebook

Πατήστε πάνω στο εικονίδιο για να γίνετε μέλη της ομάδας και να ενημερώνεστε για τις συναντήσεις μας και για τις αναρτήσεις του blog μας, καθώς και για να στέλνετε τα σχόλιά σας και να μας δίνετε ιδέες:

Μια "Κραυγή" για το νερό...

 Ο μεγάλος νορβηγός ζωγράφος Edvard Munch, στις 22 Ιανουαρίου 1892 έγραψε στο ημερολόγιό του: "Περπατούσα σ' ένα μονοπάτι με δυο φίλους - ο ήλιος έπεφτε - ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος σαν αίμα - σταμάτησα, νιώθοντας εξαντλημένος, και στηρίχτηκα στο φράχτη - αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μαύρο-μπλε φιόρδ και την πόλη - οι φίλοι μου προχώρησαν, κι εγώ έμεινα εκεί τρέμοντας από την αγωνία - κι ένιωσα ένα ατέλειωτο ουρλιαχτό να διαπερνά τη φύση."

Εκείνη τη μέρα εμπνεύστηκε το πιο γνωστό του έργο, που αρχικά το ονόμασε "Ο λυγμός της φύσης", αργότερα όμως ονομάστηκε "Η Κραυγή".

Σήμερα "Η Κραυγή" θεωρείται ένα από τα πιο κλασικά και αναγνωρίσιμα έργα τέχνης.

Πολλοί καλλιτέχνες έφτιαξαν παραλλαγές του πίνακα, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνοτροπίες. Άλλοι έχουν βάλει διαφορετικά πρόσωπα στη θέση του ανθρώπου του πίνακα.  Κάποιοι απομόνωσαν το πρόσωπο του ανθρώπου που κραυγάζει, για να το χρησιμοποιήσουν σε δικά τους έργα.

Έτσι και ο Μ. Κουντούρης, το χρησιμοποίησε με τον δικό του τρόπο...
 

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Τι μπορούμε να κάνουμε ενάντια στην ερημοποίηση;

Πρέπει να ενεργοποιήσουμε πάλι το έδαφος, και μάλιστα πολύ σύντομα, πριν να είναι πολύ αργά. Το ξερό χώμα πρέπει να πρασινίσει, τα βουνά να γεμίσουν δέντρα.

Με αυτό το θέμα, ο Κωνσταντίνος Α. έφτιαξε αυτό το σκίτσο:



και ο Στέργος Σ. έφτιαξε αυτό το σκίτσο:


Σε αυτό το βίντεο θα μάθετε για τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, για την οποία μιλήσαμε στην τάξη:

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Το δάσος συγκρατεί το νερό

Το σκίτσο του Μ. Κουντούρη:

Δύο ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ βίντεο: Θηριώδη μηχανήματα που, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, κόβουν μεγάλα δέντρα, τα ξεφλουδίζουν και τα τεμαχίζουν!






Πώς επηρεάζει η υπερβολική υλοτόμηση το περιβάλλον;
Ο Κωνσταντίνος Α. έφτιαξε αυτό το σκίτσο:


Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ερημοποίηση

Σκίτσο του Μ. Κουντούρη με θέμα την ερημοποίηση:
Το σχετικό βίντεο που είδαμε στο σχολείο:






















Με βάση αυτό το υλικό, η Μάγδα Σ. έφτιαξε αυτό το σκίτσο και τη λεζάντα που ακολουθεί:

"Το πριν και το μετά ενός τοπίου γεμάτου λουλούδια και χρώματα, που στη συνέχεια γίνεται μία θλιβερή και στενάχωρη εικόνα. Υπάρχουν τόσα δέντρα, πολύχρωμα λουλούδια, ένας καθαρός ουρανός που με τον καιρό όλα αυτά αλλάζουν και γίνονται μονόχνωτα και ξερά. Δεν υπάρχουν λουλούδια, ούτε καν δυο-τρεις ανθισμένοι φουντωτοί θάμνοι, παρά μόνο δυστυχία και θλίψη από το αντίκρισμα αυτού του θεάματος....!!!"

Μια ερμηνεία του σκίτσου του Μ. Κουντούρη, από την Σαββίνα Μ.:

"Η παραπάνω εικόνα παρουσιάζει ένα και μοναδικό πράσινο δέντρο, να είναι περικυκλωμένο από πέτρινους καρχαρίες. Το δέντρο συμβολίζεται ως άνθρωπος, οι κύκλοι που κάνουν οι καρχαρίες και το χώμα συμβολίζουν τη θάλασσα και τους καρχαρίες που θέλουν να επιτεθούν και να καταβροχθίσουν το θύμα τους.
Μ’ αυτό το σκίτσο ο σκιτσογράφος κ. Κουντούρης θέλει να μας περιγράψει το φαινόμενο της ερημοποίησης. Τι είναι, όμως, ερημοποίηση; Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με τη λειψυδρία. Λειψυδρία είναι η έλλειψη νερού, με αποτέλεσμα το χώμα να μετατρέπεται σε άγονο και έτσι σιγά-σιγά να δημιουργείται μια έρημος που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.
Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις. Η σημαντικότερη από αυτές είναι να δεντροφυτεύουμε και να ποτίζουμε τα δέντρα στις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα της ερημοποίησης. Έτσι, το φαινόμενο αυτό αντιμετωπίζεται και δημιουργούνται περισσότερα μέρη με πράσινο.
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως με το παραπάνω σκίτσο ο Μ.Κουντούρης θέλει να τονίσει την ερημοποίηση σε όλο τον κόσμο. Αν δεν κάνουμε κάτι σύντομα, τότε ολόκληρος ο πλανήτης μας θα γίνει μια μεγάλη έρημος χωρίς ζωή κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό."